Najzastupljanije rase pasa u našem udruženju                                                                                  

                                 Namački kratkodlaki ptičar              Srpski gonič (balkanski gonič)

                                 Nemački oštrodlaki ptičar                Srpski trobojni gonič

                                 Epanjel breton                                   Posavski gonič 

 

 

Nemački kratkodlaki ptičar

 

 

Matična zemlja: Nemačka

Poreklo: Ovaj nemački ptičar potiče od španskog ptičara, kojeg su flamanski lovci  doveli u Nemačku u sedamnaestom veku. Kasnijim ukrštanjem s italijanskim ptičarom te sa  engleskim pointerom postao je bži i energičniji. Moderni kratkodlaki ptičar odmah se rasprostranio po čitavoj Evropi.

Opis: Pas deluje plemenito i skladno, a visok je od 60 do 65  żenke su nešto niże. Noge viših primeraka su preduge pa takav pas nije dovoljno pokretan. Glava kratkodlakog ptičara je mršava, dobro ocrtana, lobanja široka, pljosnata;, njuška boje mesa nije pożeljna usnice su nešto obešene; zubalo je jako; oči smeđe,żuto oko je greška; uši srednje dužine, pljosnate, priljubljene uz obraze, zaobljenih vrhova; prsni koš je dublji nego širi, rebra

lepo zaobljena, ali ne bačvasta. Dlaka je kratka i gusta, tvrda na opip. Dozvoljene su boje: jednobojna smeđa sa sitnim belim mrljama na grudima i nogama, smeđe-pastrvasta sa smeđom glavom i smeđim mrljama; bela sa bela sa smeđom maskom te smeđim tačkicama i mrljama; crna u svim gore spomenutim gradacijama;  żuta boja se ne smatra greškom.

Narav:  Żivahan, lako odgojiv, energičan, inteligentan, veseo, poslušan, voli decu.

Držanje: Svakom lovcu slużi za stajanje ispred divljač i kao lični čuvar. To je pas izvanrednih lovačkih sposobnosti te ume raditi u brdima, šumama, močvarama; podnosi sve klime. Nešto je grubljeg izgleda.

 


 

Nemački oštrodlaki ptičar

 

Matična zemlja: Nemačka.

Poreklo: Oštrodlaki ptičar je nastao prvih godina dvadesetog veka ukrštanjem kratkodlakog ptičara grifona, pointera, goniča i erdelskog terijera. Nemački Drahthaar klub upisuje samo šest najboljih štenaca u leglu kako bi se kvalitet ove rase odrżala na najvišoj visini.

Opis: Visina; mużjaka od 60 do 65 cm;  żenke od 58 do 62 cm. Njuška je široka, duga,snażna; zubalo makazasto, snażno; usnice nisu obešene; oči tamne, bistre; uši srednje veličine, obešene; vrat vitak i snażan; prsni koš širok i dubok; leđa kratka; rep umereno prikraćen; dlaka oštra, tvrda; obrve i brada čupave; boja dlake od tamne do srednje smeđe u svim nijansama.

 Narav: Dobar, żivahan, snażan. Vrlo privrżen gospodaru, ljubomoran na druge pse.

Držanje: Od svojih je predaka preuzeo najbolje osobine, odličan njuh, sigurnost u stajanju,  żivu inteligenciju, harmoničnost linija. Uz tog psa lovac će uvek biti zadovoljan.

Nemački oštrodlaki ptičar je najbrojniji među ptičarima, a po mišljenju vlasnika i najupotrebljiviji. Taj svestrani pas plod je osamdesetogodišnje pażljive selekcije. Nastao je od najboljih kratkodlakih i dugodlakih ptičara. Duga, gusta dlaka štiti ga od ozleda, do kojih może doći u lovu, pa i od lošeg vremena. To je inteligentan pas s odličnim pamćenjem, nešto pre sazre od drugih rasa. Jednostavno ga je odgajiti, nije nametljiv. Nije osvetnik.

 


 

Epanjel breton

 

Matična zemlja : Francuska

Poreklo: Epanjel breton potiče iz centra Bretanje. Njegovi preci su verojatno bili psi za lov ptica, poznati u srednjem veku i opisao ih je Gaston Febus. Bez dileme jedna je od najstarijih rasa ptičara u Francuskoj.

Opis: Dlaka je oranž-bela, crno bela, braon bela, sa šarama koje zauzimaju neravnomerne oblasti. Mogu biti čistih boja ili pegavi na nosniku usnama i udovima. Sa jednakim vatrenim šarama oranž ili tamno oranž na prednjem delu glave, na usnama, oko očiju, na udovima, po grudima, iznad vrha repa kod trobojnih pasa. Mala šara na čelu je prihvatljiva kod svih boja. Jednobojna dlaka nije prihvatljiva.

Elegantan , veoma snažan mali pas.Pun supstance, ali bez težine. Živahan, sa otresitim pogledom. On pokazuje tip malog, kvadratičnog psa punog energije.Dužina tela jednaka je visini grebena (pas može da se stavi u kvadrat). Pune grudi dopiru do visine laktova.Idealan odnos lobanje i njuške je 3:2, odnosno oko 12 cm prema 8 cm.

Kretanje: Različiti načini hoda, lagani ali snažni, pravilni( ujednačeni ) i živahni. Udovi se pomeraju

u jednu liniju bez vertikalnih oscilacija tela i bez njihanja, leđa ostaju čvrsta. Galop je najvažniji način hoda na terenu. Koraci su brzi amplituda osrednja. Zadnje noge se pri galopu ne izbacuju unazad.

Narav: Uravnotežen, bezazlen, blag. Stranstven lovac. Druželjubiv. Idealan pratilac.Pas koji se uklapa u svaku socijalnu sredinu, inteligentan, oprezan, mentalno uravnotežen.   Polivalentan (višenamenski)  pas ptičar namenjen za svu divljač i na svim terenima. Značajan je po traženju, načinu hoda, čulu vida, pretraživanju, spontanosti i načinu držanja, podesnosti u dresuri.

 


 

Srpski gonič ( balkanski gonič )

 

Zemlja porekla: Srbija.

Upotreba: Pouzdan, veoma istrajan gonič.

Izgled: Pas srednje veličine, robusne mišićave konstrukcije. čvrstog karaktera, živ i energičan. Telo malo duguljasto sa proporcijom dužine većom od 10% u odnosu na visinu. Jak vrat, klinasta njuška malo kraća nego lobanja.Snažna čeljust sa normalnim makazastim zubima.Podgriz dozvoljen. Oči srednje veličine sa rubovima poklopaca i zenicama što tamnije boje (svetle oči su eliminirajući faktor). Noge jake, mišićave i paralelne sa elastičnim i otpornim jastučićima šapa. Kandže crne. Osnovne boje ove rase su smeđe-crvena koja kreće od žuto-crvene do rustikalne sa crnim plaštom ili sedlom.

Plašt ili sedlo ide od glave sa crninom na svakoj strani slepoočnica na prsima dozvoljene beline ne veće od 2 cm u prečniku. Dlaka kratka, obilna, jaka, prilično debela dobro leži na telu sa poddlakom. Dlaka nešto duža na zadnjoj strani butina i ispod repa. Uši su visoko postavljene, srednje širine i dužine, tanke, vise blizu obraza. Vrhovi ušiju malo ovalni. Mužjaci dostižu dužinu od 46 -56 cm, idealno između 51 i 52 cm a ženke 44 -54 cm, idealno između 48 i 49 cm. Prvi opis ove rase pod imenom Balkanski gonič potiče iz 1905 godine. Prvi standard je utvrđen 1924. godine, ali je tek na zasedanju FCI-a u martu 1940. godine usvojen. U novembru 1996. godine, na sednici u Kopenhagenu, Generalni komitet FCI-a je odlučivao o stavu tadašnjeg JKS-a i prihvatio njihov zahtev da se ime rase promeni u Srpski gonič, što je danas službeno ime rase.

 


 

Srpski trobojni gonič

 

Matična zemlja: Srbija.

Opis: Srednjeg uzrasta (visina 45 do 55cm), čvrste građe, harmoničnog tela.Glava je dosta dugačka, njuška crna, dobre širine, nosni okvir jasno ocrtan, oči smeđe ili crne, blagog izraza, uši priljubljene uz obraz rep ravan ili lagano

svinut; bedra mišićava, meka i čvrsta dlaka kratka, gusta i sjajna. Uvek je trobojan: crna(dominantna), crvena ili crvenkasto-żuta, te obavezne beline (glava, vrat, grudi, noge).

Narav: Hrabar, miran, dobar i privrżen.

Drżanje: Njegov odličan njuh i poslovična otpornost učnili su ga odlčnim. goničem po najteżim terenima i u oštroj klimi. Korištenje: Odličan gonič, posebno za lisicu i zeca.

Bela boja ne sme zauzimati više od 1/3 površine tela (Beline u poddlaci i osnovi dlake su eliminirajući faktor). Dlaka kratka, obilna, jaka, prilično debela i dobro leżi na telu sa poddlakom. Dlaka nešto duża na zadnjoj strani butina i ispod repa. Uši su visoko postavljene, srednje širine i dużine, tanke, više blizu obraza. Vrhovi ušiju malo ovalni. Mużjaci dostiżu dużinu od 45 -55 cm, idealno 51 cm a żenke 44 -54 cm, idealno između 48 i 49 cm.

 


 

Posavski gonič

 

Matična zemlja: Hrvatska.

Poreklo: Nastao je od prastarog panonskog goniča koji se najpre uzgajao u Posavlju, a kasnije je proširen po celoj drżavi.

Opis: Visina od 46 do 58cm, teżina oko 18 - 20kg. Glava produžena, njuška jaka, crna ili tamna; zubalo makazasto i potpuno, pogled budan; uši obešene i pri vrhu zaobljene, vrat mišićav, rep noložen ravno ili svrnuto katkad s malom zastavicom.Dlaka je duga 2— 4cm gusta i tvrda. Boje je crvenkaste, pšenično-żute. riđe uvek  belinama na glavi, grudima, stomaku i šapama Beline moraju biti, ali ne  više od 1/3 površine tela.

Narav: Siguran, poslušan, żivahan, simpatičnog izgleda privrżen gospodaru.

Držanje: Odličnog njuha, otporan na napor i na kamenitim terenima, uporan u gonjenju i i trażenju, dobrog glasa, koristi se u lovu na zečeve i lisice.